• Bizi Görürseniz içiniz rahat olsun.

İnşaat

İnşaat Boyacısı (Seviye 3) Meslek Tanımı

İnşaat Boyacısı (Seviye 3); iş sağlığı ve güvenliği ile çevresel önlemleri alarak, kalite sistemleri çerçevesinde, mesleği ile ilgili iş organizasyonu yapan, boya öncesi hazırlık işlemlerini gerçekleştiren, yapının tüm elemanlarına ve yüzeylerine boya işlemini uygulayan, ahşap yüzeylere vernik yapan, boya/vernik sonrası işlemleri gerçekleştiren ve mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürüten nitelikli kişidir.

İnşaat Boyacısı (Seviye 3) Ne İş Yapar ?

Çalışma ortamı kapalı veya açık alan olup, çalışma ortamının olumsuz koşulları arasında, koku, gürültü, nem, sıcaklık farkı, toz ve çeşitli boya kimyasal maddelere maruz kalma sayılabilir. Çalışma sırasında uzun süre ayakta kalmak gerekebilir. İnşaat boyacısı, genellikle tek başına çalışmakla beraber işin gereğine göre meslektaşları ve iş sahibi ile iletişimde bulunur.

İnşaat Boyacısı İçin Ön Şart Var Mı?

İnşaat Boyacısı (Seviye 3) yeterliliğinin sınavına giriş için ön şart bulunmamaktadır.

İnşaat Boyacısı Belgesi Nasıl Alınır?

İnşaat Boyacısı (Seviye 3), meslek standardını esas alan ulusal yeterliliklere göre belgelendirme amacıyla yapılacak ölçme ve değerlendirme, gerekli şartların sağlandığı ölçme ve değerlendirme merkezlerinde yazılı ve/veya sözlü teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirilecektir.

İnşaat İşçisi (Seviye 2) Meslek Tanımı

İnşaat İşçisi (Seviye 2); bir mesleği yapabilecek kadar becerisi olmamakla beraber, inşaat işlerinin temel kavramlarını ve ekip içinde çalışmayı bilen, öğrenmeye açık, iş disiplini olan, inşaat kaba işlerinde iş ve meslek ayrımı yapmadan iş sağlığı ve güvenliği kurallarına ve çevreye ilişkin alınan önlemlere uyarak, kalite sistemi çerçevesinde işleri yapan ve mesleki gelişim faaliyetlerine katılan kişidir.

İnşaat İşçisi (Seviye 2) Ne İş Yapar ?

İnşaat İşçisi (Seviye 2); inşaatlarda, yeraltında (tünel ve benzeri kapalı alanlarda) ve yüksek yerlerde çalışır. Çalışma ortamı mevsim şartlarına göre aşırı soğuk veya sıcak ve nemli ortamlar olabilir. Çalışma sürecinde kendi meslektaşları ile birlikte ve (betonarme demircisi, betoncu, ahşap kalıpçı, sıvacı vb) farklı meslek elemanları ile işbirliği içinde çalışır. Mesleğin icrası esnasında iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini gerektiren kaza ve yaralanma riskleri bulunmaktadır. Risklerin tamamen ortadan kaldırılamadığı durumlarda ise işveren tarafından sağlanan uygun kişisel koruyucu donanımı kullanarak çalışır.

İnşaat İşçisi İçin Ön Şart Var Mı?

İnşaat İşçisi (Seviye 2) yeterliliğinin sınavına giriş için ön şart bulunmamaktadır.

İnşaat İşçisi Belgesi Nasıl Alınır?

İnşaat İşçisi (Seviye 2), meslek standardını esas alan ulusal yeterliliklere göre belgelendirme amacıyla yapılacak ölçme ve değerlendirme, gerekli şartların sağlandığı ölçme ve değerlendirme merkezlerinde yazılı ve/veya sözlü teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirilecektir.

Panel Kalıpçı (Seviye 3) Meslek Tanımı

Panel Kalıpçı (Seviye 3); iş sağlığı ve güvenliği ile çevre koruma önlemlerini uygulayarak, kalite gereklilikleri çerçevesinde, mesleği ile ilgili iş organizasyonu yapan, panel ve diğer kalıp yüzey malzemelerini kullanarak kalıp ve kalıp iskelesi kuran, söken, temizlik ve bakımını yapan ve mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürüten nitelikli kişidir. Panel Kalıpçı (Seviye 3); panel kalıp montajı öncesi öncelikle kalıp planı/projesini inceler. Projeye göre araç, gereç, ekipman ve malzemeleri kullanıma hazırlar, aksları belirler ve hazır kalıp kullanılmaması durumunda montaj platformunu hazırlayarak montaja hazırlık işlemlerini gerçekleştirir. Panel Kalıpçı (Seviye 3); temel, kolon, perde, döşeme ve kiriş kalıbı montajı yapar ve döşeme ve kiriş kalıbı montajı için kalıp iskelesi kurar. Panel kalıp montajı sonrası kalıbın kontrolünü yapar ve beton döküm aşamasına nezaret ederek beton döküm sürecinde kalıbın kontrolünü yapar. Panel kalıp söküm işlemlerine başlamadan önce gerekli güvenlik önlemlerini uygular ve temel, kolon, perde, döşeme ve kiriş kalıplarını söker. Söküm işlemi sonrasında kalıp elemanlarının temizliğini ve bakımını yaparak kalıbı bir sonraki işe hazır hale getirir.

Panel Kalıpçı (Seviye 3) Ne İş Yapar ?

Panel Kalıpçı (Seviye 3), inşaatlarda, açık havada, yeraltında (tünel ve benzeri), kapalı alanlarda ve yüksek yerlerde çalışır. Çalışma ortamı mevsim şartlarına göre soğuk veya sıcak olabilir. Çalışma sürecinde meslektaşları ve betonarme demircisi, betoncu ve vinç operatörü gibi farklı meslek elemanları ile işbirliği içerisinde çalışır. Mesleğin icrası esnasında iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmasını gerektiren kaza ve yaralanma riskleri bulunmaktadır. Mesleğe yönelik olarak ortaya çıkabilecek risklerle kaynağında mücadele edilir ve gerekli iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyularak bu riskler bertaraf edilebilir. Risklerin tamamen ortadan kaldırılamadığı durumlarda ise işveren tarafından sağlanan uygun kişisel koruyucu donanım kullanılarak çalışılır

Panel Kalıpçı İçin Ön Şart Var Mı?

Panel Kalıpçı (Seviye 3) yeterliliğinin sınavına giriş için ön şart bulunmamaktadır.

Panel Kalıpçı Belgesi Nasıl Alınır?

Panel Kalıpçı (Seviye 3), meslek standardını esas alan ulusal yeterliliklere göre belgelendirme amacıyla yapılacak ölçme ve değerlendirme, gerekli şartların sağlandığı ölçme ve değerlendirme merkezlerinde yazılı ve/veya sözlü teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirilecektir.